Achterste kruisband gescheurd?

Wat is een achterste kruisband?

De achterste kruisband (AKB of PCL = posterior cruciate ligament) zit centraal in het kniegewricht en voorkomt dat het bovenbeen ten opzichte van het onderbeen naar voren verschuift. Daarnaast voorkomt de achterste kruisband het overstrekken van de knie. De achterste kruisband is zeer stevig en er is een grote impact nodig om de band te scheuren. De achterste kruisband is sterker dan de voorste kruisband. Hij bestaat uit twee bundels (anterolaterale en posteromediale bundel) en is ongeveer 38 mm lang. De doorbloeding van de achterste kruisband is beter dan die van de voorste kruisband en dit is onder andere de reden dat er soms enige herstelkans mogelijk is na een ruptuur en niet altijd voor een operatieve behandeling wordt gekozen.

Wat is de oorzaak van een achterste kruisband blessure?

Een gescheurde achterste kruisband (AKB) ontstaat doorgaans door een ongeval of is ten gevolge van een sportletsel. Een dashboard trauma is het meest bekende traumamechanisme. Hierbij is de knie gebogen en is er een inwerkende kracht op de voorkant/bovenkant van het scheenbeen. Doordat het scheenbeen naar achter schuift t.o.v. het bovenbeen komt de AKB op rek en kan deze scheuren. In een vroeg stadium een AKB letsel herkennen is belangrijk voor een adequate behandeling. Het stabiliseren van de knie met een strek-brace voor 2-12 weken kan in 77-97 procent van de gevallen zorgen voor herstel. Is er sprake van blijvende instabiliteit die verminderd door het dragen van een speciale AKB brace, dan kan een reconstructie worden overwogen.


Wat is de behandeling van een achterste kruisband blessure?

Na het stellen van de diagnose achterste kruisband letsel zijn er twee mogelijkheden. Een conservatieve revalidatie of een operatie om de achterste kruisband te reconstrueren. 

De milde en matige achterste kruisband letsels worden over het algemeen conservatief behandeld met fysiotherapie. Het gaat doorgaans om de geïsoleerde achterste kruisband letsels van graad 1 en 2. Door de goede doorbloeding treedt er vaak enige vorm van herstel op en stabiliteit van de knie. Is er sprake van een graad 3 letsel van de achterste kruisband en bijkomend letsel aan de buitenzijde, dan is een operatie meestal onvermijdelijk. 

In gesprek met je arts zal je de voor- en nadelen bespreken van een operatie. Daarnaast moet per individu de situatie beoordeeld worden om te bepalen welke behandeling het best past.

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande links.