Binnen-, buitenband gescheurd? (MCL/LCL)

Wat is een binnen-, buitenband?

De binnenband (mediale collaterale ligament = MCL) en buitenband (lateraal collateraal ligament = LCL) zijn twee van de vier (VKB/AKB) stabiliserende banden van de knie. De binnenband bevindt zich aan de binnenzijde en de buitenband aan de buitenzijde van de knie. Beide banden verbinden het bovenbeen met het scheenbeen en zorgen voor de zijwaartse stabiliteit. De binnenband heeft daarnaast een extra taak om de voorste en achterste kruisband te ondersteunen bij het stabiliseren van de rotatiestabiliteit van de knie. Een gescheurde of verrekte binnenband komt vaker voor dan een buitenband blessure en is over het algemeen minder ernstig. Het volledig scheuren van de binnenband komt minder frequent voor, maar is een ernstig letsel. Vooral omdat er vaak begeleidend letsel is van de voorste kruisband, meniscus of andere structuren. 

Wat is de oorzaak voor een binnen-, buitenband blessure?

Bij een onverwachte beweging van de knie bij een val, verdraaiing of sportblessure, bestaat de kans dat de binnenband verrekt of scheurt (mediaal collateraal ligament = MCL). Hoofdzakelijk wordt geklaagd over pijn aan de binnenzijde van de knie. Soms is er een bloeduitstorting aanwezig. De meeste binnenband letsels ontstaan bij pivot sporten (Voetbal, basketbal, hockey etc.) Een MCL letsel komt voor op alle leeftijden. Daarbij komen MCL letsels frequent voor met schade aan de meniscus, voorste en/of achterste kruisband. 

Een ongeval of sportletsel is meestal de oorzaak voor een oververrekking of scheur van de buitenste knieband (lateraal collateraal ligament LCL). Dit letsel ontstaat doordat een te grote kracht tegen de binnenzijde van de knie werkt. Ook wanneer de knie een geforceerde draaibeweging maakt, waarbij ook een kracht naar buiten toe optreedt (o-been) kan buitenband letsel optreden. Vooral bij team sporten met veel kap- , draai- en sprongbewegingen en bij contactsporten is er een groter risico op LCL letsel. Letsel aan de LCL hersteld over het algemeen niet spontaan en gaat vaak samen met ander bandletsel. Het is belangrijk om bij dit soort letsels de knie snel te laten beoordelen. Wanneer het letsel in een vroeg stadium herkend wordt dan kan het makkelijker worden behandeld.

Wat is de behandeling van een binnen-, buitenband blessure?

Het is belangrijk om de ernst van het letsel te bepalen. Een graad 1 MCL letsel moet anders behandeld worden dan een graad 3 MCL letsel. MCL Graad 2 en 3 letsels gaan niet spontaan over. Onderzoek heeft aangetoond dat MCL graad 2 en 3 letsels goed kunnen herstellen indien vroegtijdig herkend en adequaat behandeld met een brace. Een LCL letsel is het over algemeen een ernstiger letsel en komt meestal niet geïsoleerd voor. Het is daarom belangrijk als je een knieletsel hebt doorgemaakt met sport of ongeval het altijd door een kniespecialist te laten beoordelen. 

MCL/LCL letsels worden ingedeeld in 3 typen: 
– graad 1 alleen pijn zonder instabiliteit. Dit gaat vanzelf over binnen 4-6 weken;
– graad 2 is er sprake van een matige instabiliteit; 
– graad 3 is een ernstig letsel met zijdelingse instabiliteit van de knie. 

Per individu moet de situatie beoordeeld worden om te bepalen welke behandeling het best past.

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande link.