Last van kniepees klachten? (jumpers knee)

Wat zijn peesklachten?

Aan de voorkant van de knie zitten twee pezen. De quadricepspees en patellapees. Deze pezen verbinden de quadriceps via de knieschijf aan het onderbeen. Door de quadriceps spieren aan te spannen kan de knie strekken. 

Een pees bestaat hoofdzakelijk uit collageen en is relatief slecht doorbloed. Hierdoor kan de pees grote trekkrachten verwerken en elastische energie opslaan tijdens rennen, springen en andere bewegingsvormen. De keerzijde is dat een pees meer tijd nodig heeft om te herstellen door een beschadiging of overbelasting. 

Peesklachten worden verdeeld in drie stadia: 

Peesontsteking:
Door overbelasting met sport kan de pees geïrriteerd raken. Kenmerkend is scherpe pijn pijn ter hoogte van de aanhechting van de pees. 

Pees dysrepair:
Wanneer de pees onvoldoende rust en tijd krijgt om te herstellen, kan de kwaliteit van de pees achteruit gaan. Er groeien kleine bloed-, en zenuwvaatjes in de pees en op de echo is doorgaans vocht te zien. Door de ingroei van de zenuwvaatjes is de pees pijnlijk. 

Degeneratieve pees:
De pees is duidelijk verdikt en pijnlijk met belasten en aanraken. 
De peeskwaliteit is sterk verminderd. 

Wat is de oorzaak voor peesklachten?

De jumpers knee wordt ook wel springers knie of patella tendinopathie genoemd. De klachten komen het meest voor bij jongeren die intensief sporten (basketbal, handbal en volleybal), maar kunnen anders dan de naam doet vermoeden, bij iedereen ontstaan. Door langdurige (over)belasting van de pees met sport, kan de kwaliteit van de pees aan de onderzijde van de knieschijf verminderen. De klachten bestaan vooral uit stijfheid en pijn. De pijn trekt meestal weg na de warming-up, waardoor sporten geen probleem lijkt. Een client meldt zich hierdoor pas in een later stadium bij een arts of fysiotherapeut. De klachten kunnen in de tussentijd verergeren en zelfs in het dagelijks leven worden geprovoceerd door traplopen en opstaan uit een stoel. 

De ernst van de peesklachten kan worden verdeeld in vier stadia.

Pijn/stijfheid na inspanning.
Pijn ook bij warming-up.
Pijn tijdens hele inspanning.
Pijn dag na inspanning en bij dagelijkse activiteiten.

Wat is de behandeling van peesklachten

Een jumper’s knee of tendinopathie van de kniepees is bij sporters meestal een overbelasting probleem. Het is van belang om de belasting binnen de pijngrens naar beneden bij te stellen. Dit houdt in minder frequent, minder intensief trainen en de pijngrens respecteren. Het rennen, sprinten en springen zijn belastingen die vermeden moeten worden. 

Tijdens het sprinten, rennen en springen komt veel energie vrij die door het lichaam goed verwerkt moeten worden. De kracht op de knieën is hoog. Door gericht te trainen en het bewegen te optimaliseren kunnen deze krachten beter verwerkt worden. De kracht op de knieën neemt hierdoor af. Daarnaast zijn er specifieke oefeningen die je kan doen voor peesklachten eventueel aangevuld met shockwave therapie. P er individu moet de situatie beoordeeld worden om te bepalen welke behandeling het best past

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande links.