Een gescheurde meniscus?

Wat is een gescheurde meniscus?

Het kniegewricht bestaat uit meerdere botten: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en knieschijf (patella). De botten scharnieren soepel met elkaar door een dikke laag kraakbeen. Bovenop het kraakbeen van het scheenbeen liggen twee menisci (meniscus). Er zit een meniscus aan de binnenzijde (mediaal) en aan de buitenzijde (lateraal). Een meniscus is opgebouwd uit kraakbeen (voel aan je oorlel om een indruk te krijgen wat kraakbeen is). De functie van de meniscus is het beschermen van het onder- en bovenliggende kraakbeen en stabiliteit geven aan het kniegewricht.

Een gescheurde meniscus kan iedereen en op elke leeftijd overkomen. Grofweg wordt onderscheid gemaakt tussen twee groepen. Personen jonger, of ouder dan 45 jaar. Een gescheurde meniscus bij mensen onder de 45 jaar ontstaan doorgaans door een sportletsel of een verkeerde beweging in het dagelijks leven. De inwerkende krachten op de meniscus zijn groot tijdens sport en helaas gaat het wel eens mis.    

Naarmate men ouder wordt (>45 jaar) neemt de kwaliteit van de meniscus af. De kans op een meniscusscheur neemt dus toe naarmate men ouder wordt.

Wat is de oorzaak voor een gescheurde meniscus?

Een scheurtje in de meniscus kan verschillende oorzaken hebben. Doorgaans ontstaan de letsels plotseling door een verkeerde (draai)beweging tijdens het sporten of een ongeval. Een gescheurde meniscus is een veelvoorkomende blessure bij voetbal en andere teamsporten. Een scheur in de meniscus kan ook geleidelijk ontstaan door een instabiele knie (bijv. gescheurde voorste kruisband)

Op het moment dat de meniscus scheurt gaat dit gepaard met pijn, vooral wanneer de scheur plotseling ontstaat bij bepaalde bewegingen (bv. draaien of bij hurken). Soms ontstaan ‘slotklachten’, dit kan komen doordat de meniscus verkeerd in de knie ligt. Hierdoor lukt het strekken van de knie niet goed. Meestal ontstaat er een zwelling in de knie door irritatie van het kniekapsel ontstaan door de gescheurde meniscus, maar soms ook door een bloeding bij een acute meniscusscheur. 

Wat is de behandeling van een gescheurde meniscus?

De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de behandeling van een meniscusletsel. Vroeger werd een gescheurde meniscus volledig verwijderd. Hierdoor is een piek te zien van mensen met slijtage. De meniscus heeft een belangrijke functie en dat is beschermen van het onderliggende kraakbeen. Door een stukje meniscus te verwijderen neemt de druk exceptioneel toe. Hierdoor is er een grotere kans op slijtage op jonge leeftijd.  

Met de kennis van nu is de behandeling veranderd en beduidend conservatiever. Voor zowel een acuut- als een degeneratieve meniscus scheur is het oefenen, trainen en fysiotherapie de eerste keus. 

Een slot knie door bijvoorbeeld een bucket handle (meniscus is omgeslagen) is wel een indicatie om snel te opereren. Individueel blijft het altijd belangrijk om af te wegen welke behandeling het best past. 

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande links.