Last van slijtage? (artrose)

Wat is artrose van de knie?

De knie bestaat uit meerdere botstukken: het bovenbeen (femur), het scheenbeen (tibia) en de knieschijf (patella). De botten scharnieren soepel met elkaar doordat er een dikke laag kraakbeen tussen zit. Naast het zorgen voor soepel bewegen, dient kraakbeen ook als een soort stootkussen en beschermt dit het onderliggende bot. Doordat het is gebouwd uit voornamelijk water, is kraakbeen in de knie blauwachtig wit. Door de specialistische bouw kan kraakbeen goed overweg met druk. Voor de benodigde voedingsstoffen is kraakbeen een schokdemper tijdens het bewegen. Indien er niet regelmatig gesport en bewogen wordt, kan zelfs een kantoorbaan een negatief effect hebben op de kwaliteit van het kraakbeen. De uitspraak “stilzitten roest” is hier dan ook niet misplaatst. Daarnaast kan intensief en op hoog niveau sporten met veel draai-, kapbewegingen en hoge piekbelasting (springen/sprint) ook het kraakbeen aantasten. Geen paniek, zolang er geen sprake is van een knieletsel is artrose een geleidelijk proces. 

Naarmate men ouder (gemiddeld >45 jaar) wordt, neemt de kwaliteit en dikte van het kraakbeen af. Het kraakbeenoppervlak wordt ruwer tot er op een gegeven moment geen kraakbeen meer is. We spreken dan van ‘bot op bot’. Doordat het absorberend vermogen van het kraakbeen vermindert verliest de knie zijn stootkussen functie. Hierdoor ontstaan de typische artrose klachten, zoals startstijfheid, mobiliteitsverlies, zwelling en pijn. 


Wat is de oorzaak van slijtage?

Naarmate je ouder wordt ontwikkel je slijtage van de gewrichten. Dat is een natuurlijk proces. De knieën worden helaas niet ontzien. Slijtage van de knie wordt artrose genoemd of een versleten knie in de volksmond. Een operatie, blessure of ongeval kan het slijtageproces versnellen. Jongere mensen kunnen daardoor op jongere leeftijd artrose ontwikkelen. Hoe snel de artrose zich ontwikkelt is lastig in te schatten. Blijf je intensief sporten of heb je overgewicht dan bespoedigt dat de ontwikkeling van artrose. 

Normaliter is artrose een natuurlijk verouderingsproces van kraakbeen. Er zijn meerdere factoren die de ontwikkeling van artrose versnellen. Overgewicht is het meest voor de hand liggend. Bij wandelen is de druk op de knie zes tot zeven keer het lichaamsgewicht. Elke extra kilogram die het kniegewricht moet dragen is er snel één te veel. De stand van de knie (X- of O-benen) veroorzaakt een hogere puntbelasting op de binnen- of buitenzijde van het kniegewricht en kan artrose bespoedigen. Zwaar lichamelijk werk met veel hurken en zwaar tillen is op den duur ook niet goed voor de knieën. Helaas, en tegelijkertijd ook maar goed, is de hele dag stil zitten op je kantoorstoel ook niet de oplossing. Bewegen voedt het kraakbeen. Tenslotte kunnen ook de factoren erfelijkheid, intensief sporten, ontstekingen (zoals: reuma, reumatoïde artritis en jicht) of een infectie (ontsteking door een bacterie) het kraakbeen aantasten.

Wat kan ik doen aan artrose?

De eerste keus bij artrose is het versterken van de spieren en het verbeteren van de stabiliteit en coördinatie. Daarnaast is het belangrijk om de belasting van de knieën te leren doseren.
– Ga liever een stuk fietsen dan wandelen.
– Ben je te zwaar, probeer dan wat kilo’s af te vallen.
– Beweeg per dag 30 min. matig intensief.

Stappenplan voor een behandeling:
– Fysiotherapie met spierversterkende oefentherapie en leefstijl adviezen.
– Diëtist voor voedingsadvies en begeleiding om af te vallen.
– Injectie in de knie met corticosteroïden eventueel in combinatie met fysiotherapie
– Injectie herhalen, indien onvoldoende effect is een knieoperatie te overwegen.

Bij elke revalidatie zal individueel bepaald moeten worden wat de beste aanpak is. 

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande links.