Voorste kruisband gescheurd? (VKB/ACL)

Wat is een voorste kruisband?

In het midden van de knie zit de voorste- en achterste kruisband (VKB of ACL = anterior cruciate ligament). Ze kruisen elkaar en heten daarom kruisbanden. De voorste kruisband kan ongeveer vijf a zes keer het lichaamsgewicht dragen. De voorste kruisband bestaat uit twee bundels van vier centimeter lang en zijn samen een pink dik. Eén bundel voorkomt het naar voren schuiven van het scheenbeen ten opzichte van het dijbeen. De andere bundel voorkomt het roteren van het scheenbeen. De kruisband is naast stabilisator ook een sensor. Via complexe reflexen worden spieren in milliseconden aangestuurd. De functie van de knie is afhankelijk van een goed spiersysteem die samen met de andere kniebanden en fascielagen de stabiliteit verzorgen. Bij een gescheurde of insufficiënte voorste kruisband is de voor achterwaartse instabiliteit goed op te vangen met trainen. De rotatie instabiliteit is veel lastiger op te heffen door training en resulteert doorgaans in een instabiele knie met sport.


Wat is de oorzaak van een gescheurde voorste kruisband?

Een voorste kruisband scheurt meestal ten gevolg van een ongeval of sportletsel. Het traumamechanisme is doorgaans een geforceerde draaibeweging, terwijl het been belast wordt en de voet vaststaat op de grond. Andere oorzaken zijn het abrupt remmen na een sprint, landing na een sprong of een krachtige overstrekking. Vooral bij sporten met veel kap- , draai- en sprongbewegingen (zoals voetbal, skiën, handbal of basketbal) is het risico op een voorste kruisband letsel hoog. Een gescheurde voorste kruisband ontstaat vaak op het moment wanneer er geen contact is met een tegenstander. Dit heet een non-contact trauma. Het is belangrijk dat een gescheurde voorste kruisband snel herkend wordt. In een vroeg stadium kan de aandoening makkelijker worden behandeld. 

Wat is de behandeling van een voorste kruisband blessure?

Na het stellen van de diagnose voorste kruisband letsel zijn er twee mogelijkheden. Een conservatieve revalidatie of een operatie om de voorste kruisband te reconstrueren. 

De impact van het letsel is groot. De beperkingen die men ervaart in het dagelijks leven en in de sport, zijn voor veel mensen redenen om geopereerd te willen worden. Het is, zoals gezegd, niet zwart wit. Er is voldoende onderzoek gedaan naar de positieve effecten van een conservatieve behandeling. Sporten is meestal zonder kruisband mogelijk. Het soort sport en niveau moet doorgaans wel aangepast worden. Een kruisband reconstructie is een keuze en alleen nodig als je hoog intensief wil sporten of instabiliteit ervaart in het dagelijks leven (giving away). 

Een topsporter of professional wordt doorgaans altijd geopereerd. In alle andere gevallen zal de arts met je in gesprek gaan en de voor- en nadelen van een operatie bespreken. Daarnaast moet per individu de situatie beoordeeld worden om te bepalen welke behandeling het best past.

Wil je meer weten? klik dan op onderstaande links.